Casus
1 min. leestijd

Beslijpen en fluorideren

Gepubliceerd op
August 23, 2023
Auteur(s)
Share

Casus: een 5-jarig meisje, verwezen door de huistandarts vanwege extreme angst.

In eerste instantie wilden we een vulling maken in verband met het hoge risico op gaatjes bij deze patiënt. Helaas volgden ouders ook het Fluoride Basis Advies niet op.

Na een aantal wenafspraken bleek behandelen met een verdoving (lokaal anesthesie) en een rubberen lapje (cofferdam) voor haar helaas echt nog een te grote en te moeilijke stap.

Volgend naar de adviezen in de landelijke KIMO (Kennisinstituut Mondzorg) richtlijnen hebben we uiteindelijk toch gekozen voor een eenvoudige en kleine ingreep (dit noemen we in de tandheelkunde een minimaal invasieve benadering en behandeling).

We gaan maximaal inzetten op preventie en proberen zo op deze manier de gaatjes tot stilstand te krijgen (hoe zwarter, hoe beter). En nemen ouders en kind mee in het verhaal: hoe ontstaat nou een gaatje? Hoe kun je goed poetsen, zijn er nog tips en trucs. En waar moet je bijvoorbeeld bij het eten en drinken op letten?

Vaak kan het tot de wisseling zo blijven. We hebben dan niet invasief en conserverend (omvangrijk en gaatje vullen) in hoeven te grijpen, hoe mooi is dat?